ROTTWEILER TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

 

ROTTWEILER KUTYÁK FAJTATISZTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

Székhelye: 2461 Tárnok, Marton u. 7/b.

Elnök: Petrás Antal

A program megvalósításához az egyesület rendelkezésére álló tárgyi eszközök:

személyi számítógép, nyomtató, scanner, fényképezőgép, videó kamera,  telefon, internet hozzáférhetőség, mérőléc, fejsablon, szemsablon, riasztópisztoly, őrző-védő felszerelés, mérleg. 

A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete (RTE) keretein belül a szabályzatnak megfelelő tenyésztés első és legfontosabb feltétele a rottweiler kutyák fajtatiszta tenyésztése Magyarországon, tekintettel külső megjelenésére és a fajtára jellemző wesenre éppúgy, mint teljesítőképességének megőrzésére és fejlesztésére az FCI által 147 sz. lefektetett és módosított 147/1996.01.16/D standard alapján.

Az örökletes hibákat és betegségeket az RTE feldolgozza, értékeli és tervszerű tenyésztési munkával igyekszik kiküszöbölni azokat.

Az örökítés szempontjából egészségesnek akkor nevezünk egy rottweilert, amennyiben a standardjegyeit, a fajtatípust és a fajtára jellemző wesent örökíti, nem örökít azonban ettől eltérő olyan örökletes defektusokat (hiányosságokat, hibákat és betegségeket) melyek utódainak funkcionális egészségét veszélyeztetnék.

A Rottweiler Tenyésztő Egyesület tenyésztési szabályzata, és az FCI nemzetközi tenyésztési szabályai, az RTE tagjai, valamint minden rottweiler kutyát tartó és tenyésztő számára kötelező érvényű, és egyetlen esetben sem tűr kivételt.

1.

ROTTWEILER FAJTASTANDARDJA (fordítás német nyelvről)

Fédération Cynologique International

Secrétariat Général: 13, Place Albert I – B 6530 THUIN (Belg.)

FCI 147. sz. standard (1996. I. 16.) D

ROTTWEILER

Eredet: Németország

Az érvényes eredeti standard közzétételének ideje: 1996. I. 16.

Felhasználás: Kísérő-, őrző-védő- és munkakutya.

FCI besorolás: II. csoport schnauzer és pinscher, molosszer és svájci havasi kutya munkavizsgára kötelezett

Rövid történeti áttekintés

A rottweiler a legrégibb kutyafajták közé tartozik. Eredete a római korig nyúlik vissza. Akkoriban őrző- és terelőkutyának használták. A kutyák a római légiókkal átkeltek az Alpokon, védték az embereket, és terelték a jószágot. Rottweil környékén találkoztak az őshonos kutyákkal, és megtörtént a keveredés. A rottweiler fő feladata a marhacsordák terelése és őrzése, valamint a gazdának és tulajdonának védelmezése lett. Nevét Rottweilről az ősi német birodalmi városról kapta: rottweili mészároskutya. A mészárosok csak munkára és felhasználási céljukra tenyésztették ezt a kutyafajtát. Így idővel kiváló őrző- és terelőkutya vált belőle, melyet vontatókutyaként is használtak. A XX. sz. elején, amikor rendőrségi szolgálatra kerestek kutyafajtákat, a rottweilert is megvizsgálták. Gyorsan megmutatkozott, hogy kiválóan alkalmas a rendőrségi szolgálat feladataira. Ezért 1910-ben hivatalosan elismerték rendőrkutyának.

A rottweiler tenyésztés erőteljes, fekete és cser színű, világosan elkülönülő jegyekkel rendelkező kutyára törekszik, mely robosztus összmegjelenésében nincs híján a nemességnek és rendkívüli mértékben alkalmas kísérő-, őrző-védő és munkakutyának.

 

 

 A Rottweiler Fajtastandardja

A Nemzetközi Kynologiai Szövetségnél (FCI) letétbe helyezett rottweiler-standard a 147/ 2000.06.19/ D sorszámot viseli. A rottweiler tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan, erőtől duzzadó kutya fejlődjön ki, amely súlyos egyéniséget tükröző összmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak, és különösen alkalmas legyen kísérő, őrző-védő és munka (szolgálati) kutya feladatok ellátására.

 

A kutya általános megjelenése

A rottweiler zömök, közép nagy, -nagy kutya, sem elnehezült, sem könnyű, nem magasra állított és nem levegős. Helyes arányaiból, enyhén nyújtott zömök és erőteljes alakjából nagy erőre, mozgékonyságra és kitartásra lehet következtetni.

 

Legfontosabb méretarányok

A törzs hosszúságának mértéke a szegycsonttól az ülőcsontig mérve, a marmagasság mértékét legfeljebb 15%-kal lépheti túl.

 

Viselkedés és jellem

Barátságos és békés alaptermészetéből eredően a rottweiler gyerekszerető, nagyon ragaszkodó, szófogadó, engedelmes és szívesen végez feladatokat. Megjelenése őserőt sugároz: viselkedése magabiztos, erős idegzetű és rettenthetetlen. Nagy figyelemmel reagál környezetére.

 

Fej

Fejtető: Közepesen hosszú, a koponyacsont a fülek között széles, homlokvonalban oldalról nézve mérsékelten domború. A tarkó jól fejlett, anélkül, hogy erősen kiugrana. Erőteljes felső és alsóállkapocs. A homlokvonal és járom kifejezett. Az orrhegytől a belső szemzugig 40% a belső szemzugtól a tarkócsontig 60%.

Stop: Határozott arcorri hajlat.

Arckoponya:

Orr: Orrhát egyenes, széles kezdettel és mérsékelt keskenyedéssel. Az orrtükör jól fejlett, inkább széles, mint kerek, meglehetősen nagy nyílásokkal mindig fekete színű.

Pofa: A fejtetőhöz viszonyítva a pofa nem tűnhet sem elnyújtottnak, sem lerövidültnek.

Ajkak: Fekete színűek, feszesek, az ajakzugok zártak, a fogíny lehetőleg sötét.

Állkapocs: Erős és széles állcsont, illetve állkapocs.

Fogazat: Erős és tökéletes (42 fog).

Harapás: A felső metszőfogak ollószerűen az alsó állkapocs fölé záródnak.

Szemek: Közepes nagyságúak, mandula formájúak, mélybarna színűek. Szemhéjak feszesek.

Fülek: Közepes nagyságúak, lógó háromszögletű alakúak, nem ráncos, egymástól messze álló, magasan tűzöttek. A fej felső része jól fekvő fülek esetén kiszélesedőnek látszik.

Nyak

Erős, meglehetősen hosszú, jó izomzatú, enyhén ívelt tarkóvonal a vállról kinőve, száraz, lebernyeg és laza torokbőr nélkül.

Törzs

Hát: Egyenes, erős, feszes.

Lágyék: Rövid, erős, és mély.

Far: Széles, közepes hosszúságú, enyhén lekerekedően végződik, nem szabad, hogy egyenes, vagy erősen csapott legyen.

Mellkas: Tágas, széles és mély (a marmagasság kb.50%-a), jól fejlett szüggyel és jól ívelt bordákkal.

Has: A lágyék nem felhúzott.

Farok: Természetes állapotában meghagyott, vízszintes a hátvonal meghosszabbításaként, nyugalmi állapotban lelogó is lehet.

Mellső végtag

Elölnézetből a mellső végtagok egyenesek, nem szűk állásúak. Oldalnézetből az alsó lábszár egyenes. A lapockacsont a vízszintessel körülbelül 45%-os szöget zár be.

Vállak: Jól illeszkednek a törzshöz.

Felső lábszár: A törzshöz jól illeszkedik.

Alsó lábszár: Erősen kifejlett és izmos.

Mellső lábközép: Könnyed ruganyozású, erős, nem meredek.

Mancsok: Kerek, jól zárt és boltozatos formájúak, a karmok rövidek, fekete színűek és erőteljesek.

Hátsó végtag

Hátulról nézve a hátulsó végtagok egyenesek, nem szűk állásúak. Természetes állásban a combcsont és a csípőcsont, a combcsont és a lábszárcsontok, továbbá a lábszárcsontok és a lábközép tompaszöget zárnak be egymással.

A comb felső része: Mérsékletesen hosszú, széles és erős izomzatú.

Lábszár: Hosszú, erős és széles izomzatú, izmosan megy át az erőteljes csánkba, jó szöget zár, nem meredek.

Mancsok: Valamivel hosszabbak a mellső mancsoknál, azonban ugyanolyan jól zártak, íveltek, erős lábujjakkal, farkas karom nélkül.

Járásmód

A rottweilert egy ügető jármod jellemzi. Ilyen jellegű mozgás során erő, kitartás és határozottság benyomását kelti. A hát merev marad és relatív nyugodt. A mozgás harmonikus, biztos, erőteljes és szabad.

Bőr

Fejbőr: Mindenütt feszesen fekszik és csak nagy figyelem esetén, képződhetnek könnyű homlokredők. Kívánatos a ránc nélküli fej.

Szőrzet

Szőrzet minősége: A kutya testét fedőszőrzet és aljszőrzet borítja. A fedőszőrzet közepesen hosszú, tömör, vastag és feszesen simul a testre, az aljszőrzetet teljes mértékben eltakarja. A hátulsó végtagok valamivel hosszabb szőrrel borítottak.

Színezet: A szőrzet alapszíne a fekete. Jól körülhatárolt, telített vörösesbarna jegyek fordulnak elő a pofán, a torok alsó részén, a mellkason, a végtagokon, a szemek felett és a farok tövénél.

Nagyság és súly

Marmagasság kanoknál 61-68 cm

61-62 cm kistermetű
63-64 cm közepes termetű
65-66 cm nagy, kívánt magasság
67-68 cm nagyon nagy

A kanok súlya körülbelül 50 kg.


 

Marmagasság szukáknál 56-63 cm

56-57 cm kistermetű
58-59 cm közepes termetű
60-61 cm nagy, kívánt magasság
62-63 cm nagyon nagy

 

 

 

 

 

A szukák súlya körülbelül 42 kg

Formai hibák

Összkép: Könnyed, levegős, magasra állított összmegjelenés, gyenge csontozat és izomzat.

Fej: Vadászkutyafej, keskeny, könnyed, túl rövid, túl hosszú, formátlan fejforma, lapos homlokvonal (hiányzó vagy túl kicsi stop).

Pofa: Hosszú, vagy hegyes arcorri rész, kosorr vagy hasított orr, süllyesztett vagy lejtős orrhát, világos vagy foltos orrtükör.

Ajkak: Nyitott rózsaszínű vagy foltos ajkak, nyitott ajakzug.

Állkapocs: Keskeny állkapocs.

Állcsont: Erősen előre ugró állcsont.

Harapás: Harapófogószerű harapás (tétre vagy rá-harapás).

Fülek: Túl mélyen ülő, nehéz, hosszú, ernyedt, hátracsapott, valamint álló és nem egyformán hordott fülek.

Szemek: Világos, nyitott, mélyen ülő, túl telt, valamint kerek szemek.

Nyak: Túl hosszú, vékony, gyenge izomzatú nyak, lebernyeges vagy túl laza torokbőr.

Test: Túl hosszú, túl rövid, keskeny test.

Mellkas: Lapos bordázat, hordóalakú mell, fűzött mell.

Hát: Túl hosszú, gyenge vagy lesüllyedt hát, pontyhát.

Far: Csapott far, túl rövid, túl egyenes vagy túl hosszú far.

Farok: Túl magasan vagy túl mélyen tűzött farok.

 

 

Mellső végtagok: Szűk állású vagy nem egyenes mellső végtagok. Meredek vállak, hiányzó vagy hiányos könyökcsatlakozás, túl hosszú, túl rövid vagy meredek felső lábszár, puha vagy meredek mellső lábközép, szétterülő mancsok, túl lapos vagy túl erősen ívelt lábujjak, elcsökevényesedett lábujjak, világos karmok.

Hátulsó végtagok: Lapos comb, tehénállású vagy hordóállású lábak, túl közel elhelyezkedő sarkak, túl szűk vagy túl széles szöget záró ízületek, farkaskarom.

Bőr: Ráncos fejbőr.

Szőrzet minősége: Puha, túl rövid vagy túl hosszú szőrzet, hullámos szőrzet, hiányzó aljszőrzet.

Színezet: Nem megfelelő színű, nem tisztán körülhatárolt és túlságosan kiterjeszkedő jegyek.

Tenyésztésből kizáró hibák

Általános megjelenés:

Hangsúlyozottan megfordított nemi jegyek (szuka-típus kanoknál és fordítva).

Viselkedés: Félénk, bátortalan, gyáva, lövésfélő, rosszindulatú, túlságosan bizalmatlan, ideges állat.

Szemek: Entrópia és ektrópia (a szemhéjak befelé, illetve kifelé fordulása), sárga szemek, felemás színű szemek.

Farok: A görbe, megtört, kunkorodó illetve a hátvonaltól erősen oldalra térő farok.

Harapás: Előreharapás, hátraharapás, keresztharapás, hiányzó szemfogak (canini), elő zápfogak (incisivi), zápfogak (premolar, molar).

Herék: Egyheréjű vagy rejtett heréjű kanok. (Mindkét jól fejlett herének láthatóan a herezacskóban kell elhelyezkednie.)

Szőrzet minősége:

Kifejezetten hosszúszőrű és hullámos szőrű egyedek.

Szőrzet színezete:

Azok a kutyák, melyek eltérnek a rottweilernek megfelelő fekete-cser színezettől, továbbá a fehér foltos kutyák.

 

 

2

Tenyésztési jog

 

2.1 Tenyésztő

A szuka tenyésztési céllal való bérlése egy kivétel, mely egy tenyésztő számára egy naptári évben csak egyszer lehetséges. Ehhez a Tenyésztési Bizottság előzetes engedélyére van szükség. 1 sz. mell.  Ezért időben (a fedeztetés előtt) egy tenyésztési viszonyokról szóló írásos szerződést kell a tenyésztési felügyelőnek átadni.  2 sz. mell.

A tenyész szukának a fedeztetés első napjától a kölykök 56. életnapjáig a bérlő gondoskodása alatt kell állnia. Ezt a tenyésztési felügyelő bármikor jogosult felülvizsgálni, és erről írásban a Rottweiler Tenyésztők Egyesületének köteles jelentést tenni.

Azon szukákat, akiknek a törzskönyvét a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete zárolta, vagy amelyek regisztrálva vannak, illetve olyan személyek birtokában állnak vagy tulajdonában vannak, akiktől a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete a tenyésztési jogot megvonta, nem lehetséges tenyésztési célokra felhasználni.

A tenyésztési céllal való bérlés engedélyeztetési díja a díjszabályzat szerint, az egyéb tenyésztési díjak pedig kétszeresei a normál esetben fizetendőknek.

2. 2 Szukák tenyésztési célra való bérlése

Tenyésztő: egy szukának a fedeztetés időpontjában számított tulajdonosa vagy bérlője, abban az esetben, ha a fedeztetés, a vemhesség, és a kölykök első 56 életnapja alatt tevőlegesen gondoskodott a tenyész- szukáról és a kölykökről.

Gondoskodás a tenyésztési szabályzat értelmében az állatokra gyakorolt tevőleges behatási lehetőség, ami a gondoskodó (tenyésztő) folyamatos közvetlen közelségét, a folyamatos felügyelet lehetőségét, az állatok kontrollját, figyelmes felügyeletét, ellátását és gondozását jelenti. Ebben az összefüggésben nem a valódi birtoklási jog határozza meg a megnevezést. A gondoskodás a megbízó egy szakmailag megfelelő meghatalmazott személye által is végrehajtható.

 

             

2. 3 Befedezett szukák eladása

A befedezett vagy vemhes szuka eladásához, vagy vásárlásához és importjához szükség van a tenyésztési jog átírására; 3 sz. mell. valamint a tenyésztési vezető hozzájárulására. 1. sz. mell. Engedély esetén az új tulajdonos nyilvánul tenyésztőnek.


3

Tenyésztési tanácsadás és tenyésztési kontroll

A Tenyésztési Bizottság a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete minden tagjának rendelkezésére állnak a tenyésztési eseményekkel kapcsolatos tanácsadásban.

Ők kontrollálják a tenyésztést és a tenyésztési szabályzat betartását.

3.1 Tenyésztési Bizottság

A Tenyésztési Bizottság mindenkori vezetője a Tenyésztési Vezető. A Bizottság a szabályzatát önmaga állítja össze.

3. 2 Tenyésztési Vezető

A tenyésztési vezetéssel megbízott személynek (a tenyésztési vezetőnek) a 98/2013 VM rendelet 20. §(1)(2)-ben rögzítetteknek kell megfelelnie. 4. sz. mell.

A tenyésztési vezető felelős minden tenyésztési esemény felügyeletéért és köteles az örökletes defektusokat észlelni, ezek fejlődését dokumentálni, értékelni, és amennyiben szükséges, megtenni a leküzdésükhöz szükséges intézkedéseket.

A tenyésztési vezető kontrollálja a tenyésztést és a tenyésztési előírások betartását a tenyésztési felügyelőknél.

A tenyésztési vezető feladata, hogy a tenyésztési felügyelők kynológiai és a feladatuk ellátáshoz szükséges egyéb tudását megfelelő iskolázási intézkedésekkel frissen tartsa, azokat az elnök és a vezetőség egy tagja jelenlétében vizsgáztassa.

3. 3 Tenyésztési felügyelők

A tenyésztési felügyelők a tagok közvetlen partnerei és tanácsadói tenyésztési eseményekkel kapcsolatban, saját területükön kontrollálják a tenyészetet és a tenyésztési szabályok betartását. Tenyésztési felügyelő jelölteket a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete vezetősége javasolhat a tenyésztési felügyelőnek.

 

 


4

Tenyésztés

4. 1 Tenyésztési feltételek

4.1.1- Általános szabályozások

A tenyésztés csak fajta tipikus, fajtatiszta, egészséges és wesen-biztos rottweiler kutyákkal engedélyezett, melyek FCI törzskönyv birtokában vannak.

A tenyésztés alapvető feltételei:

a, A tenyész kennel nevének nemzeti védelme (az FCI védelme is ajánlott).

b, A tenyészállatok jó felépítése, kondíciója és egészsége.

c, A szuka és kan tenyészthetőségének bizonyítása érvényes Tenyészalkalmassági vizsgabizonyítvánnyal (feltételeit lásd: Tenyészalkalmassági  vizsgaszabályzat), és egy tenyészthető eredményt kimutató HD és ED  vizsgálati lelettel, ahol is a következő szabályok érvényesek:

A HD és ED röntgenes vizsgálatának végleges kiértékelése legkorábban 12 hónapos korban következhet be. A vizsgálat eredményét a Kisállatortopédiai Egyesületnek (továbbiakban KOE) kell értékelés céljából elküldeni. Ezt követően az értékelésről szóló dokumentum másolatát a Rottweiler Tenyésztők Egyesületéhez kell eljuttatni regisztrálás céljából.

Az RTE a KOE értékelési eredményét feltétel nélkül elfogadja.

Tekintettel az eddig elért eredmények értékelésének sokrétűségére, a 2013. március 1-ig, állatorvos által készített és értékelt szűrési eredmény alapján készült igazolást az RTE elfogadja.

HD-fokozatok, és tenyésztésben lehetséges felhasználásuk:

HD -       (HD-mentes)                                               korlátlanul tenyésztésbe vonható                           

HD +/-    (HD átmeneti forma)                               korlátlanul tenyésztésbe vonható

HD +      (HD-enyhe)                                                 csak HD- kutyával párosítható

HD ++    (HD- közepes)                                             nem tenyészthető                         

HD +++ (HD -súlyos)                                                 nem tenyészthető         

ED-fokozatok, és tenyésztésben lehetséges felhasználásuk:

ED- (normál)     korlátlanul tenyésztésbe vonható

ED (enyhe)        korlátlanul tenyésztésbe vonható

ED (közepes)     csak mentessel ED- eredményűvel párosítható

ED (súlyos)        nem tenyészthető

 

d, Három vagy több tenyészszuka tartása esetén a tenyésztési vezető írásos hozzájárulása követelmény.

e, Kötelező a rottweiler kutyára szabott tartási feltételek biztosítása a tenyésztő által tartott összes kutya számára, a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendeletnek megfelelően.

Az állatvédelemi törvénybe előírt minimális feltételek (pl.: a kutyák szabadban való tartásáról) nem lehetnek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete számára elegendőek.

 f, Tenyészkutyák tartása gazdasági épületben, garázsban:

A kutyák lakhelyét a következőképpen kell kialakítani:

A falakat és a talajt könnyen mosható burkolattal kell ellátni. A tető nedvességet át nem eresztő, és huzatmentes kell hogy legyen. Az egyes boxok elválasztását úgy kell kialakítani, hogy az esetleg egymást nem kedvelő kutyák egymást meg ne sebezhessék. A boxok olyan magasak legyenek, hogy a kutyák ne ugorhassák át, egyik oldalon jó kilátási lehetőséggel.

Kényelmes boxokat kell kialakítani, melyek mérete a következő: Egy rottweiler esetében 5 m2, minden további azonos boxban tartott kutyának +1m2. A boxokhoz kiegészítő kifutót kapcsoljunk, melynek mérete kutyánként legalább 15 m2  legyen. Az ellető illetve kölyöknevelő helyiség legalább 5 m2 legyen a kölykök 8 hetes koráig. Vemhes, ellő vagy szoptató szukának és almainak saját nyugodt helyet kell biztosítani a hozzá tartozó kifutóval.

Az alom és felnevelési helység 18-24 C fokra fűthető hely. Az ellető ládában (min. 120x120X30cm, de ennél nagyobb javasolt) minimum 26 C fok, de javasolt a 28-30 C fok a kölykök 2 hetes koráig.

Infralámpa felszerelése kötelező (150-250 W) 80 cm, +/- állítható magasságban a láda egyik sarkában.  A helyet mindig tisztán és szárazon kell tartani. Legyen jól szellőztethető és kielégítő természetes fény is világítsa meg.

A kifutót úgy kell kialakítani, hogy a kutyák ne sérülhessenek meg, és át ne ugorhassák a kerítést. A kerítés anyaga olyan anyagból legyen, ami a kutyákat nem sérti meg és nem káros az egészségre. A kifutó terület napos és árnyékos, szél és eső ellen védett területekkel rendelkezzen.

A kutyákkal való állandó érintkezés, és a kennel szabályos időközönkénti ellenőrzése miatt nem megengedett, hogy a kennel a tenyésztő lakóházától 100 m-nél távolabb helyezkedjen el.  A kennelben tartott rottweiler mozgási igényét sétával, a szabadban lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő foglalkozik kutyáival. (pl. játék, kiképzés)

 Beteg és előrehaladottan vemhes kutyát a többitől elkülönítve kell tartani. Beteg vagy lábadozó kutyát a kutya érdekében, hogy saját magában kárt ne tehessen, állatorvosi javaslatra meghatározott ideig zárt boxban, ketrecben lehet tartani. A preventív kezelések és ezzel rendszeres átvizsgálás állatorvos általi elvégzése, valamint beteg állat állategészségügyi ellátásban részesítése kötelező.

 


g, Tenyészkutyák tartása és kölyök nevelése lakásban, vagy házban:

Ha a kutyákat nem az egész lakásterületen tartják, hanem speciális helyiségekben, akkor ezek a helyiségek a következő feltételeknek kell, hogy megfeleljenek.

A falakat és a talajt könnyen tisztítható borítással kell ellátni. Amennyiben boxok vannak, azokat úgy kell kialakítani, hogy a kutyák egymásban kárt ne tehessenek, az egyik oldalon jó kilátási lehetőséggel. A boxok közötti elválasztás olyan magas legyen, hogy a kutyák át ne ugorhassák. Minden kutyának legalább 5 m2 álljon rendelkezésére. Minden további ugyanabban a boxban tartott kutya részére + 1 m2-rel nagyobb helyet alakítsunk ki. Kutyánként 15 m2-es kifutó szükséges, vagy zárt tartásnál a helyiségnek kell akkorának lennie.

Előrehaladottan vemhes, ellő, vagy almot nevelő szukáknak jól elkülöníthető nyugalmas helyet kell biztosítani, mely a következőknek fele meg: az alom helye és a felnevelési helység 18-24 C- fokra fűthető hely legyen. Az ellető ládában (min. 120X120X30cm), de javasolt ennél nagyobb, minimum 26 C fok, de javasolt 28-30 C fok legyen a kölykök 2 hetes koráig. Infralámpa felszerelése kötelező (150-250 W) 80 cm +/- állítható magassággal a láda egyik sarkában.

Ha nincs közvetlen kijárat egy kifutóhoz a szabadba, akkor gondoskodni kell róla, hogy a szukának és kölykeinek elegendő mozgási lehetősége legyen, kutyánként min. 15 m2. Valamennyi helyiséget tisztán és szárazon kell tartani. Korlátozás nélkül kötelező betartani a házban tartáskor is a mozgási lehetőségekről, illetve az emberi társaságról az előbbiekben foglaltakat. Ebben a tartási formában is szigorúan tilos a kutyákat szállító boxokban illetve ketrecekben tartani. A preventív kezelések és ezzel rendszeres átvizsgálás állatorvos általi elvégzése, valamint beteg állat állategészségügyi ellátásban részesítése kötelező.

 

h, Tenyészkutyák tartása és kölykök nevelése nyitott vagy részben nyitott kennelben

A kennel mérete rottweilernél min. 20 nm, azon belül vagy vele közvetlenül összekötve minden kutya rendelkezésére kell, hogy álljon egy védett hely (kutyaház), melynek egészségre nem káros anyagból kell készülnie. A védett hely időjárási hatások ellen nyújt védelmet, huzatmentes legyen,és nedvesség ne hatolhasson be. A védett hely belsejét mindenkor tisztán és szárazon kell tartani.

A védett hely akkora méretű legyen, hogy egy rottweiler megfelelően tudjon benne pihenni, és a helyet testmelegével be tudja melegíteni. A védett hely nyílása akkora legyen, hogy a kutya akadálytalanul és sérülésmentesen tudjon közlekedni. A nyílást úgy kell kialakítani, hogy a kutya védve legyen a különböző időjárási viszontagságoktól.

Szükséges továbbá olyan hely biztosítása, ahol a kutya erős napfényben is árnyékban tud pihenni. A kifutót úgy kell kialakítani, hogy a kutyák ne sérülhessenek meg, és át ne ugorhassák a kerítést. A kerítés olyan anyagból legyen, ami a kutyákat nem sérti meg és nem káros az egészségre. Az ilyen kennelekben csak akkor engedélyezett az ellés és az alom felnevelése, ha a vemhesség kihordása és az alom felnevelésére a tenyésztőnek rendelkezésére állnak a következő helységek: Az alom és felnevelési helység 18-24 C°-ra fűthető hely. Az ellető ládában minimum 26 C°, de javasolt 28-30 C° legyen a kölykök 2 hetes koráig. Az ellető láda (min. 120X120X30 cm), de ennél nagyobb ajánlott. Infralámpa felszerelése kötelező (150-250W) 80 cm  +/- állítható magasságban a láda egyik sarkában. A helyet mindig tisztán és szárazon kell tartani. Legyen jól szellőztethető és kielégítő természetes fény világítsa meg.

A kutyákkal való állandó érintkezés, és a kennel szabályos időközönkénti ellenőrzése miatt nem megengedett, hogy a kennel létesítmény 100 m-nél távolabb helyezkedjen el a tenyésztő lakhelyétől.

A kennelben tartott rottweiler mozgási igényét sétával, a szabadban lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő foglalkozik kutyáival. (pl. játék, kiképzés).

Szigorúan tilos a kutyákat ketrecekben, szállító boxokban tartani, mert ezzel a kutya a megfelelő mozgási lehetőségtől meg van fosztva.

Kivételes esetekben szállításkor, kiállításon a kutya érdekében, védelmére átmenetileg megfelelő méretű ketrecben (a kutya fel tudjon állni, és meg tudjon fordulni benne) rövid ideig tartó tartás megengedett.

A kennelben tartott rottweiler mozgási igényét sétával, a szabadban lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő foglalkozik kutyáival. (pl. játék, kiképzés). Beteg vagy lábadozó kutyát a kutya érdekében, hogy saját magában kárt ne tehessen állatorvosi javaslatra meghatározott ideig boxban vagy ketrecben, lehet tartani. Ebben a tartási formában min. 16 C foknak kell lennie, előrehaladottan vemhes és almos kutya így nem tartható. A preventív kezelések és ezzel rendszeres átvizsgálás állatorvos általi elvégzése, valamint beteg állat állategészségügyi ellátásban részesítése kötelező.

 

Szankciók: A 4.1.1 / e, f, g, h,  pontban leírtak be nem tartása esetén a tenyésztő kennel nevet nem kaphat, ill. ha van már neki, a kiskutyák származási lapjaira nem jogosult. Törvénysértő tartás esetén a megfelelő jogi lépéseket kell megtenni. Amennyiben a fenti feltételeket biztosítja, a tartási mód felülvizsgálatát újra kérvényezheti, pozitív elbírálás után született kiskutyák származási lapot kaphatnak.

i, Tenyészhely elfogadás

Tenyészteni szándékozók számára Tenyészhely elfogadását kell kezdeményezni, amely a tenyésztési felügyelő látogatása és vizsgálata során történik. 5. sz. mell. A tenyészhely elfogadást bármikor lehet kérni, de legkésőbb az első alomellenőrzéskor el kell végezni. A tenyésztési felügyelőnek joga és kötelessége megállapítani, hogy a tenyészhelyen az előírt, a rottweiler kutyák felneveléséhez szükséges feltételek adottak-e vagy sem. A kennel elfogadása előtt a nemzeti/ Rottweiler kennel név védelemnek adottnak kell lennie. A tenyészhely elfogadásának és a kennel név levédésének költségeit a Díjak Szabályzata határozza meg.

A tenyészhely megváltozása esetén (a következő alom előtt) a tenyésztési felügyelő látogatást tesz, és protokollt készít az új tenyészhely elfogadásáról.

 

j, A már elfogadott tenyészhelyeknek is meg kell felelniük a fenti feltételeknek, és a következő alom lehozatala előtt ezt a tenyésztési felügyelő látogatás során bármikor ellenőrizheti.

 

k,  A következő fedeztetés utáni egy hónapon belül a tenyészhely elfogadását kell kezdeményezni. Amennyiben a tenyésztési felügyelő látogatása és vizsgálata során a tenyészhely elfogadásra kerül, a szemle költségeit a tenyésztő viseli és köteles a tenyészhely elfogadás díját megfizetni. Abban az esetben, ha a tenyészhely a második látogatás ( tenyészhely elfogadási díj ismét fizetendő ) és vizsgálat során sem felel meg a tenyésztési felügyelő által a tenyészhely elfogadási protokollban rögzített javaslatoknak és kívánalmaknak (a tenyésztési szabályzatnak megfelelően), úgy a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete a születendő kölykök törzskönyvezési eljárását felfüggeszti.  6. sz. mell.  A felfüggesztést követő 15 napon belül a tenyésztő a Tenyésztési Bizottságánál fellebbezést nyújthat be. A fellebbezés díját a Díjak Szabályzata tartalmazza.

Már meglévő és elfogadott tenyészhelyek ellenőrzése díjmentes, amennyiben születendő alom miatt következnek be, és a tenyésztési felügyelő megállapítása szerint nem szükséges újabb látogatás. A szükséges újabb látogatások díjáról a Díjak Szabályzata rendelkezik. A tenyésztési felügyelő jobbításra irányuló javaslatait és elrendeléseit a tenyésztési szabályzat értelmében minden esetben követni kell.

 

 

4.1.2 - Tenyészthetőség

Mint a 4.1.1 pontból kitűnik, csak azon a kutyáknak engedélyezett a tenyésztése, amelyek megfelelnek a fajtastandardnek, azaz megfelelnek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete Tenyésztési Szabályzatában rögzített kívánalmaknak wesen, felépítés és kondíció tekintetében.

A „tenyészthető” minősítési címet csak a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete vezetősége által elfogadott FCI teljesítény-, küllembíró adhatja vagy tagadhatja meg. A két bíró bármelyikének nemleges döntése esetén a „tenyészthető” minősítés nem adható ki.

4.1.3 - A tenyészállatok alsó- és felső korhatára

A tenyésztésbe vétel alsó korhatára szukáknál 20. élethónap és kanoknál az első pároztatás előtti betöltött 20. élethónap.

Szukáknál a tenyészthetőség a 8 életév betöltésével (első fedeztetési nap) kanoknál a 10. életév betöltésével (első fedeztetési nap) zárul le.

Kivételek egyetlen esetben sem megengedettek.

 

4.1.4 - Alomnagyság / Tenyésztési célokra való felhasználás gyakorisága

Egy szuka számára egy naptári évben csak egy alom engedélyezett. Az utolsó alom születési napja és a következő fedeztetés első napja között legalább 8 hónapnak kell eltelnie.

Dajkakutyával vagy üvegből való felnevelés esetén is ezek a szülési szünetek érvényesek a szuka számára.

Amennyiben egy teljes alom az első nyolc életnapon belül elpusztul vagy kizárólag halvaszületett egyedekből áll, a tenyésztési vezető engedélyezheti a szuka következőtelésnél történő fedeztetését, ha az előző alom születésének napja óta legalább 4 hónap telt el. Minden esetben feltétel, hogy a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete Tenyésztési Bizottsága  újbóli tenyészhely elfogadást végezzen. Az erre vonatkozó tenyészhely elfogadás díjak megfelelnek a 4.l.l.lg pontban foglaltaknak.

Ezen alom után, az alom erősségétől függetlenül egy 14 hónapos szünetet kell beiktatni a tenyésztésben. (Születési nap - első fedeztetési nap.)

Két császármetszés után a szuka kutyát ki kell vonni a tenyésztésből.

Ha egy szuka üresen maradt, jelenteni kell írásban a tenyésztési vezetőnek.

Minden fedeztetést új nyomtatványon kell bejelenteni, akkor is, ha a szuka üresen maradt.

 

 

4.1.5 - Rokontenyészet

Első fokú rokonok párosítására előzetesen írásos engedélyt kell kérni a Tenyésztési vezetőtől a pároztatás indoklásával, ezt követően a pároztatás  a tenyésztési vezető írásos engedélyével lehetséges. Első fokú rokonoknak nevezzük: anya/fia, apa/lánya, és alom/testvérek, de azon kutyákat is, melyek ugyanazon apa és anyaállat korábbi vagy későbbi párosításából származnak.

4.1.6 - Tenyészalkalmassági Vizsga (TAV)

A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete minimum egy, a jelentkezési számtól függően évente további TAV időpontot ír ki. A Tenyészalkalmassági Vizsgáról igazolás készül.

7. sz. mell.

4.2 A tenyésztésben nem alkalmazható kutyák

Ebbe a kategóriába azon kutyák tartoznak, melyek nem felelnek meg a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tenyésztési szabályzatában foglaltaknak, különös tekintettel a fajta standardra, a tenyésztésből kizáró feltételekre, mint pl. közepes vagy súlyos HD, ED, gyáva és agresszív kutyák.  Kutyák erős anatómiai hibával, foghiány, előre harapás vagy hátra harapás, egyéb harapás hiba, göndör vagy erősen hullámos szőr, színhibák.

A kutyák, melyek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete szabályai szerint, mint nem tenyészthetők vannak regisztrálva, nem vonhatók tenyésztésbe, de az egyesület összes rendezvényén részt vehetnek.

 

4. 3 Külföldi kanok használata

4.3.1 Külföldi fedeztetésnél az adott ország szabályai az irányadók. Egészségügyi szűréseket igazolni kell. Fedeztetni csak az FCI által elismert származással rendelkező kannal és az FCI által elismert törzskönyvező szervezet fedeztetési igazolása alapján lehet. Kivéve, ha a kutya lakhelye esetlegesen nem FCI tagország, ekkor az adott ország szabályai az irányadóak. A külföldi kan egészségügyi szűréseit, eredményeit a fedeztetés előtt el kell juttatni a tenyésztésvezetőnek jóváhagyásra.

A baleset során kiesett fog igazolásának módja: a balesetet szenvedett kutyát 72 órán belül a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete által kijelölt állatorvosoknál kell megvizsgáltatni, amely állatorvosok írásos véleményt adnak. Az állatorvosi igazolást a tenyésztési vezető a fogkártyára felvezeti.

Ebbe a kategóriába azon kutyák tartoznak, melyek nem felelnek meg a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tenyésztési szabályzatában foglaltaknak, különös tekintettel a fajta standardra, a tenyésztésből kizáró feltételekre, mint pl. közepes vagy súlyos HD, ED, gyáva és agresszív kutyák.  kutyák erős anatómiai hibával, foghiány, előre harapás vagy hátra harapás, egyéb harapás hiba, göndör vagy erősen hullámos szőr, színhibák.

A kutyák, melyek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete szabályai szerint, mint nem tenyészthetők vannak regisztrálva, nem vonhatók tenyésztésbe, de az egyesület összes rendezvényén részt vehetnek.

4.3.2 Importált kanokat, még akkor is, ha külföldi Champion címük van, csak a RTE TAV-n szerzett „tenyészthető” minősítés és a Tenyésztési Szabályzatnak megfelelő egészségügyi szűrése után lehet tenyésztésbe állítani. Kivétel, az ADRK-hoz tartozó tagszervezeteknél szerzett tenyésztési jog és egészségügyi szűrések eredményei.  Importált fedezőkanoknál csak olyan származási lap ismerhető el, amely az egyesület által kiadott, honosítási számmal lett ellátva.

4.4 Tenyészegyed  minősítési rendszer

Tenyészegyed eredményei az alábbi feltételek szerint értékelendők a minősítő rendszerben:

 • Az RTE szervezésén kívül meghirdetett tenyészérték mérő rendezvényeken (tenyészalkalmassági vizsga, teljesítményvizsgák, speciál- és fajtakiállítás) rottweilert felvezetni, csak az RTE felé történt bejelentést követően lehet, melyről az RTE visszaigazolást küld. Az RTE csak olyan rottweiler eredményét fogadja el, amely visszaigazolással vett részt az adott rendezvényen. A bejelentést legkésőbb a rendezvény időpontját megelőző 10 nappal az RTE-hez el kell juttatni írásban.
 • FCI tagországokban FCI rendezvényen elért eredmények vehetők figyelembe
 • nem FCI tagországokban az FCI által elismert eredmények vehetők figyelembe.

A minősítési rendszernél kiemelt fontosságú az egészségügyi eredmények, a küllem-, a munkabeli képességek minősítése, emellett az egyesület  minősítési és osztályba sorolási pontrendszert is alkalmaz a tenyészegyedek minősítésére. A minősítő rendszerbe bekerülés alapfeltétele, a sikeres TAV  és az egészségügyi szűrések min. 10 pontos teljesítése. (HD enyhe, ED enyhe)  A kanokat és a szukákat minden évben osztályokba kell sorolni, a tenyésztők által igazolt eredmények alapján. A lista nyilvános és mindenki számára hozzáférhető kell legyen. A minősítés naptári évre vonatkozik. Import ill. átmenetileg itt tartózkodó egyedekre is érvényesek a szabályok.

A minősítésről/osztályba sorolásról a tulajdonos Tenyésztési Jegyet kap. 8. sz. mell.

Minősítő rendszer saját jogú értékmérő pontjai:

4.4.1 Teljesítménypontszámok

AD (Kitartáspróba):                                    10 pont

BH. (Kisérőkutya vizsga)                            10 pont

HPO elővizsga                                              10 pont

IPO I.                                                            30 pont

IPO II.                                                          40 pont

IPO III  .                                                        50 pont

Nyomkövető Bajnok HPO szinteken       15 pont

NYK I.                                                            40 pont

FH/NYK II.                                                     50 pont

Tenyészalkalmassági vizsga                      30 pont

CACIT                                                            70 pont

R.CACIT                                                         60 pont

Nemzeti válogatott HPO III és FH szinten eredményes szereplés esetén: 80 pont

 

 

A teljesítményvizsgákon megszerzett pontszámok alapján a tenyészállat osztálybasorolásakor alkalmazandó ponthatárok:

0 – 39 pontig                   0 pont

40 – 59 pontig                 10 pont

60 – 79 pontig                 20 pont

80 – 100 pontig               30 pont

100 +                                 40 pont

4.4.2 Küllemkiállítási pontszámok:

Intern.champion, EU győztes, Világgyőztes

60 pont

Fajtagyőztes, Fiatal Klubgyőztes, Klubgyőztes

15 pont

Nemzeti champion

15 pont

Show champion

15 pont

Grand champion

15 pont

Junior champion

10 pont

Derby Gyóztes

4 pont

CACIB,

5 pont

Res. CACIB

4 pont

HPJ, CAC

3 pont

kitűnő

2 pont

nagyon jó

1 pont

 

A kiállításokon megszerzett pontszámok alapján a tenyészállat osztálybasorolásakor alkalmazandó ponthatárok:

0 - 9 pontig

5 pont

10 - 24 pontig

10 pont

25 - 39 pontig

15 pont

40 -

20 pont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4.3 Egészségügyi szűrővizsgálatok pontszámai

A tenyésztésbe vétel feltétele a rottweiler csípőízületi-, könyökízületi röntgenvizsgálattal történő szűrése.  A minősítési rendszerben az örökletes betegségekre való szűrés a maximális elérhető pontszám 20 %-át teszi ki.

      Csípőízületi diszplázia (HD), és Könyökdiszplázia  szűrés (ED) 

A vizsgálat időpontjában a kutyának a 12 hónapos kort be kell töltenie. A kutya származási v. regisztrációs lapját be kell mutatni a vizsgáló állatorvosnak, aki köteles az egyed azonosságát ellenőrizni és igazolni azt. A röntgenfelvételen annak azonosíthatóságának érdekében ráfényképezéssel szerepelnie kell a kutya microchip számának és a felvétel dátumának.

Bármelyik kamarai engedéllyel rendelkező állatorvossal el lehet végeztetni, akinek a megfelelő röntgenberendezése ehhez megvan. Kizárólag altatásban végezhető. Az állatorvos felelős a kutya azonosításáért és aláírásával, pecsétjével igazolja azt.

A felvételt a Magyar Kisállatortopédiai Egyesület bíráló bizottsághoz kell beküldeni. A kutya tulajdonosa a beküldésbe való beleegyezéssel hozzájárul ahhoz is, hogy a bírálat eredményét eljuttatja az RTE részére, ahol azonnal számítógépes nyilvántartásba kerül, és bevezetik a törzskönyvbe.

HD – mentes:        10 pont                                      ED - normál/mentes: 10 pont

HD +/- átmeneti: 7,5 pont                                      ED +/- enyhe, I. fok: 5 pont

HD+ enyhe: 5 pont

HD és ED ezektől a fokozatoktól rosszabb eredménye 0 pont.

 

4.4.4 Utódellenőrzés pontszámai

 Kan esetében: a különböző szukáktól született almok 10%-ából származó utódok, de minimum 3 különböző szukától született alomból származó utódok eredményeinek bemutatása. 1 alomból 2 kölyök eredményének bemutatása szükséges, amennyiben több kölyköt mutatnak be, a legmagasabb eredményű  egészségügyi-, kiállítási-, és munka minősítés lesz figyelembe véve.

(PL. 100 különböző szukát fedezett be a kan. Ebben az esetben minimum 10 különböző alomból származó 1-1 utód eredményét lehet figyelembe venni. )

Szuka esetében: minimum 2 különböző kantól származó 2-2 utód eredményeinek bemutatása szükséges. 

Lebonyolítási rend: dokumentumok másolatának bemutatása, amely számítógépes nyilvántartásba kerül, és bevezetik a törzskönyvbe.

 

 

Az utódellenőrzés során 3 féle hatást lehet elkülöníteni egymástól:

Javító hatás:      10 pont

Amennyiben a hozzá párosított egyed magasabb pontszámot szerez elért eredményei alapján. Kivétel: ha szülő a pontozási listán min. 180 pontot ér el, akkor ugyanilyen pontszámú utód is javító hatású.

Szinten tartó hatás:      5 pont

Amennyiben a bemutatott utódok minimum a hozzápárosított egyeddel azonos minősítésűek. 

Rontó hatás:                     0 pont

 

 A minősítési rendszer életbelépése előtt már tenyésztésben lévő kanok esetében minimum 3 utód eredményének bemutatása elég a besoroláshoz. Ez alapján képzett minősítést 3 évre kapja a kan, utána a fenti szabályok vonatkoznak rá.

 

4.4.5 Származás vizsgálat:

A felmenőkre és oldalági rokonokra vonatkozik / 4 generációra vizsgálva /. Felmenők: szülők, nagyszülők, dédszülők. Oldalági rokonok: testvérek, féltestvérek.

Kiváló származás: 10 pont

I. osztályba sorolt szülők, nagy- és dédszülők 50%-a I. osztályba sorolt

Közömbös származás: 5 pont

 minimum II. osztályba sorolt szülők, nagy- és dédszülők 25% I. osztályba sorolt 

Elégtelen származás: 0 pont

III. osztályba sorolt szülők, nagy és dédszülők 25% alatt I. osztályba sorolt

Az ősök később megszerzett eredményeit utólag igazolhatja a kérelmező.

4.5 Osztálybasorolási pontrendszer

Az osztálybesorolás alapvető feltétele a tenyészalkalmassági vizsgán a „tenyészthető” minősítés megszerzése.

 Minősítési rendszernél figyelembe vett szempontok:

 1. származás vizsgálat                          - maximális elérhető pontszám:  10
 2. szűrővizsgálatok eredményei         - maximális elérhető pontszám:  20
 3. saját kiállítási eredmények             - maximális elérhető pontszám:  20
 4.  munka eredmények                        - maximális elérhető pontszám:  40
 5.  utódellenőrzés                                 - maximális elérhető pontszám:  10

    Maximálisan elérhető összpontszám: 100

 

Fenti szempontok alapján 3 osztályba soroljuk a tenyészegyedeket, amelyek:

 1. Első osztály                          75 pont felett
 2. Másodosztály                     44-től 74 pontig
 3. Harmadosztály                   0 – 43 pontig

 

 

 

5.

Kennel név és kennel név védelme

5.1 Jelentőség

A kennel név a kutya nevéhez tartozik. Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tagjainak kérelmére a kinevezett szövetségen keresztül kezdeményezi a levédését egy kennelnévnek a kérelmező tenyészet számára. A kérelemnek 3 nevet kell tartalmaznia, ahol is a kívánt név az első helyen áll. A másodikat vagy harmadikat akkor kapja meg a kennel, ha az előzőek már ki vannak adva, vagy más okból nem adhatók ki. Minden levédendő kennelnévnek határozottan el kell térnie a már egyéb kenneleknek kiadottaktól.

5.2 Kennel névről való lemondás

A kennelnév további használatáról a tenyésztési hivatalnak benyújtott magyarázat kíséretében bármikor le lehet mondani, ugyanakkor a tulajdonosnak nem lehetséges új kennelnevet levédetni, kivéve azt az esetet, ha kiderül, hogy az eddigi kennelnév már nemzetközileg egy másik tenyésztő által használatos és védett volt.

5. 3 Kennel név kioltása és átadása

A kennel név a tenyésztő halálakor megszűnik, hacsak egy örökös az átírást nem kérelmezi, jogosultságát felmutatva. A kennel név a tulajdonos kérelmére már annak életében átírható örökösére (megegyezik a Kennel név kiváltás díjával).

A tenyésztő halála után annak kennel neve 10 évig nem adható ki más tenyésztőnek. Ezen időtartamon belül egy örökös a fentiek alapján kérelmezheti a név átírását.

Egyéb esetekben a kennel név átírás nem lehetséges.

A külföldről átvett kutyák törzskönyvébe csak a származási országban védett kennel név vehető fel, egyéb nem.

 

Tenyészbérlésből származó kölyköket a bérlő kennel neve alá kell bejegyezni, amennyiben a bérlő a "tenyésztő"-vel szemben felállított követelményeknek megfelel.

Kennel közösségeknek kennel neve csak abban az esetben védhető le, ha annak tagjai a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete hatáskörén belülre tartoznak. Kennel közösségek, melyek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete hatáskörén kívül esnek nem megengedettek a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tagjai számára.

Kennel közösségek megszűnésekor a kennel nevet közös megegyezéssel csak az egyik fél viheti tovább. Ezt a törzskönyvezési vezetőnél kell kérvényezni.

5. 4 Kennel név érvényessége

A tenyésztő a védett kennel név kérvényezésével kötelezi magát, hogy kizárólag rottweiler kutyákat tenyészt a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete keretein belül, és csak a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete törzskönyvébe jegyezteti be azokat. Amennyiben egyéb fajkutyákat is tenyészt, köteles egy, az adott fajtát gondozó egyesületnél bejegyeztetni. Az FCI által nem vállalt kutyák tenyésztése tilos és büntetőeljárást, valamint a tenyésztés betiltását vonja maga után.

A tenyésztők kötelesek minden név, cím és adat változást a törzskönyvezési vezető felé jelenteni.

6

Fedeztetés

 

6. 1 Általános tudnivalók

Mind a szuka, mind a kantulajdonosok kötelesek a fedeztetés előtt meggyőződni arról, hogy a partner kutyája a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tenyésztési feltételeinek megfelel. A kan- és szukatulajdonos egymással szembeni jogai az FCI és Rottweiler Tenyésztők Egyesülete szabályaiban rögzítettek, és közvetlenül érvényesek. Az állattartók kötelesek az őket illető határozatokról ill. ezek változásairól maguk informálódni. A szabályok áthágása a tenyésztés betiltását vonhatja maga után.

Kanok, melyek törzskönyvét a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete zárolta, nem használhatók tenyésztési célokra.

Állattartó az, akinek a tenyésztési célra igénybevett szuka ill, kan a tulajdonában van.

Ezen Tenyésztési Szabályzat értelmében mind a szuka, mind a kantulajdonosok tenyésztőnek minősülnek.

A fedezési díj összegének és fizetési módjának megszabása kizárólag a szuka- és kantulajdonos megállapodásának tárgya. Későbbi viták elkerülése érdekében írásos megállapodás készítése szükséges.

6.2 A fedezőkan tulajdonosok kötelességei

6.2.1- Fedezőkönyv

Minden fedező kan-tulajdonos köteles fedező könyvet vezetni. A bejegyzések módját és mikéntjét a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete "Kennelkönyv” 9. sz. mell.  Fedező kanok -2. rész" ismerteti. A kennel könyv a következő adatokat adja meg: fedezések, fedező kanok és fedezett szukák, a fedeztetés időpontja a születési nap megadásával, törzskönyvi szám, tetoválási szám és szín, tenyészthetőség, HD-fok, teljesítményfokozat, a kan és szukatulajdonos neve és címe, születési eredmények.

A kennel könyvet folyamatosan vezetni kell! A Tenyésztési Bizottság tagjai részére mindenkor bepillantást köteles biztosítani a tenyésztő.

6.2.2 - Fedezési igazolás

A kan tulajdonosa a fedezési igazolás nevű formanyomtatványon 10. sz. mell. igazolja a fedezést, és ezt teljesen kitöltve és aláírva a fedeztetés első napjától számított 8. napon belül a törzskönyvezési vezetőhöz küldi. A fedezést a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete nyilvánosan megjelenteti.

A fedezési díjat az egyesület számlájára a fedeztetés első napjától számított nyolc napon belül befizeti (a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete díjszabályzatának megfelelően), abban az esetben is, ha a szuka esetleg üresen maradt.

6.2.3 - Mesterséges megtermékenyítés

Mesterséges megtermékenyítés a fajta javítása érdekében lehetséges. Az aktushoz a tenyésztési vezető engedélye szükséges. Az eljárást az FCI tenyésztési szabályzatának 12. pontja szabályozza. A szükséges nyomtatványok a tenyésztési vezetőhöz küldendők. Fedezési díj fizetése kötelező (6.2.2).

6.3 A szukatulajdonos kötelességei

6.3.1 Kennel könyv

Minden tenyésztő köteles Kennelkönyvet vezetni. Ebbe a 6.2.1 alatt leírtakat kell bevezetni minden születési és tenyészesemény részleteit, melyek az adott kennelben történtek.

A tenyésztési felügyelő a Kennelkönyvbe tett megjegyzéseket az alomvizsgálatkor ellen jegyzi. A Tenyésztési Bizottság tagjai jogosultak betekinteni a kennel könyvbe.

6.3.2 - A fedeztetések közlése

A szukatulajdonos a fedeztetést a teljesen kitöltött és aláírt "Fedeztetési jelentés" nyomtatványon jelenti be a fedeztetés első napjától számított 8 napon belül a törzskönyvezési vezetőnek.

 

 

 

7

Tenyésztési kontroll és alomelfogadás

 

7.1 Alombejelentés

Minden almot késedelem nélkül, de legkésőbb a születés napjától számított 8 napon belül jelenteni kell a törzskönyvezési vezető felé a Törzskönyvezési és alombejegyzési kérelem nyomtatványon.  11. sz. mell.

A bejelentett almokat az RTE egy hivatalos fórumon lehetőség szerint nyilvánosságra hozza.

 

7.2 Bejelentés a fedező kan tulajdonosa felé

A tenyésztő köteles a fedező kan tulajdonosának az alom születésétől számított 3 napon belül a szülés eredményét közölni. A szuka üresen maradását a várt szülési időponttól számított 2 héten belül kell közölni. 12. sz. mell.

7.3 Bejelentés és bejegyzés a törzskönyvbe / regiszterbe

Minden magyar rottweiler kutya tenyésztője köteles minden almot bejegyzés céljából bejelenteni. Ehhez a kölykök életének első 8 napján belül a törzskönyvezési vezetőnek meg kell küldeni két példányban az anyakutya és a fedezőkan származási lap másolatát, és a teljesen kitöltött és aláírt Törzskönyvezési és alombejegyzési kérelem formanyomtatványt. A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete törzskönyvezési vezetője megteszi a szükséges bejegyzéseket, aláírja a formanyomtatványt, és kiállítja a származási / regiszter lapokat.  A törzskönyvezési vezető a nyomtatványok alapján kiállít egy azonosító beültetési (mikrochip) engedélyt, melynek birtokában a tenyésztő beültetést végeztet egy állatorvossal, majd ennek megvalósulásáról értesíti a törzskönyvezési vezetőt.

A tenyésztési felügyelő az alomelfogadás (második alomellenőrzés) alkalmával a származási lapokat 13. sz. mell.  / regiszter lapokat 14 sz. mell. / a tenyésztőnek átadja azt követően, hogy a chipazonosítókat a lapokra ráragasztja és azt bélyegzővel és kézjegyével hitelesíti. 

Azon almok, melyek szülei a tenyészthetőség feltételeinek nem felelnek meg, egy regisztrálási igazolást kapnak, feltéve, hogy mindkét szülőállat FCI által elismert törzskönyvbe van felvéve.

Az alom minden tagja nevet kap, melyek ugyanazon kezdőbetűvel kezdődnek. Először a kanokat kell bejegyezni, azután a szukákat.

 

7.4 A tenyésztő általános kötelességei

A tenyésztő köteles az anyakutyát és a kölyköket (és a többi az ő gondozásában levő kutyát) a legjobb táplálási körülmények között tartani, jól ápolni és a fajtának megfelelően és higiénikusan szállásolni. Egyebekben a 4.1.1 pont az irányadó.

A kölyköket az alapvető immunizálás előtt legalább 2 alkalommal féregteleníteni kell. Az alom elfogadáskor a tenyésztő köteles az alom minden tagja számára egy nemzetközi, teljesen kitöltött (legalább két oltást igazoló) oltási igazolványt felmutatni, melyben a kötelező alapvető immunizáló oltások bizonyítottak.

A kölykök az azonosítók (chip) beültetése és a tenyésztési felügyelő által megtartott alomelfogadás (második alomellenőrzés) előtt nem adhatók ki a tenyészhelyről.

Az örökletes betegségek és defektusok felfedezésének és legyőzésének érdekében a tenyésztő köteles a vásárló nevét és címét a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete Kennelkönyvének megfelelő részében bejegyezni, és az adatokat a törzskönyvezési vezető felé közölni.

7.5 Alomelfogadás

Az alomelfogadás azt követően történik, hogy a tenyésztő a kölykök állatorvosnál végzett azonosító beültetés (chip) megtörtént, és erről a tenyésztési felügyelőt értesítette. (második alomellenőrzés)

A kölykök alapimmunizáló oltásainak meglétét is ebben az időpontban kell igazolni az oltási könyvekkel. Amennyiben ezt a tenyésztő nem tudja felmutatni, úgy regiszter/származási lap átadása nem történhet meg. Az emiatt felmerülő többletköltségeket a tenyésztő köteles viselni a díjtáblázat alapján.

A tenyésztési felügyelőnek az alomelfogadáskor a kölykök állapotán kívül meg kell győződnie az anyakutya, a tenyészhely, és a többi tartott kutya állapotáról is. Amennyiben hiányosságokat észlel, a tenyésztési felügyelő ezzel kapcsolatban tanácsokkal látja el a tenyésztőt, mely tanácsokat és javaslatokat az alomelfogadási protokollban 15. sz. mell. rögzít, és későbbi időpontban megismétli látogatását. A kölykökkel kapcsolatos hiányosságok esetén (alultápláltság, higiéniás hiányosságok) a tenyésztési felügyelő megtagadhatja a regiszter/származási lapok kiadását, a következő alomelfogadási látogatásig. Ennek költségei a tenyésztőt terhelik, a díjtáblázat alapján.  Amennyiben ekkor sem tapasztalható változás, a tenyésztési felügyelő értesíti a tenyésztési vezetőt, aki megteszi a szükséges intézkedéseket.

A tenyésztési felügyelőknél született almok elfogadása a tenyésztési vezető által történik, de delegálhatnak más tenyésztési felügyelőt is. Semmi esetre sem kérheti a tenyésztő vagy tenyésztési felügyelő egy bizonyos, meghatározott tenyésztési felügyelő látogatását. Normál esetben mindig a legközelebb eső végzi a protokollt.

A tenyésztési felügyelő az alomelfogadásról protokollt készít, mely az alommal kapcsolatos minden fontos adatot tartalmaz, különös tekintettel a felfedezett hibákra és hiányosságokra. A protokoll eredetijét megkapja a tenyésztő. A tenyésztési felügyelő egy másolatot elküld a törzskönyvezési vezetőnek, és egyet nyilvántartásba lefűz. A származási lap csak az alomelfogadási protokoll megléte esetén adható ki.

Amennyiben az alomelfogadás során kiderül, hogy a kölyköknek olyan hibáik vagy hiányosságaik vannak, melyek állatorvosi beavatkozást tesznek szükségessé,  (farkasköröm), úgy a származási lapok csak azután adhatók ki, hogy a tenyésztő a törzskönyvezési hivatalban leadta az állatorvos igazolását a beavatkozás megtörténtéről, vagy az állatorvosi nyilatkozatot arról, hogy a beavatkozás nem volt indokolt.

A tenyésztési felügyelő köteles az ilyen hibákat és hiányosságokat - a színhibát is - az alomelfogadási protokollban egyértelműen feltüntetni.

 

8

Törzskönyv

A törzskönyv főtörzskönyvi részébe csak azon rottweiler kutyák kerülhetnek bejegyzésre, melyek származása legalább 3 generációra visszamenőleg hiánytalanul bizonyítható FCI által elismert származási lappal.

8.1 Általános

A törzskönyv vezetése a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete nyilvántartása részére a törzskönyvezési vezető joga és feladata.

A törzskönyv és regiszterfüggeléke a 98/2013.  rendelet 1. sz. melléklet szabályai szerint vezetendők. A törzskönyvbe és annak regiszterfüggelékébe - ezután csak regiszterként említve - kizárólag az RTE tenyésztési kontrollja alá tartozó tenyészesemények és egyedi bejegyzések vezetendők.

A Törzskönyv tartalmaz Főrészt, ( továbbiakban Törzskönyv ), valamint Mellékrészt, továbbiakban Regiszter.  A Törzskönyv 16. sz. mell.  és a Regiszter 17 sz. mell. a tenyésztők és a RTE tagjai számára mindenkor hozzáférhető kell legyen, és felszólításra az NÉBIH-nek bemutatandó.

8.2 A törzskönyvbe / regiszterbe történő bejegyzés

8.2.1- A törzskönyv tartalma

A törzskönyvbe bejegyzésre kerül minden alom a született és a törzskönyvbe bejegyzésre került egyedek számának megadásával, nemenként szétválasztva.

Minden felismerhető örökletes hiba, a tenyésztési felügyelő elfogadási protokollja alapján bejegyzésre kerül.

Egyedi bejegyzések a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete szabályai szerint történhetnek.

A 98/2013. VM rendelet 1. sz. melléklete alapján a Törzskönyv: tenyésztő szervezet által vezetett központi nyilvántartás, amely a tenyésztési programjába befogadott fajtatiszta ebek tenyésztési adatainak nyilvántartására és igazolására szolgál. Egy fajta számára csak egy törzskönyv vezethető.


 

8.2.2 - A származási lapra történő bejegyzések

A származási lapra felvezetett tenyészvizsga eredmény bejegyzése csak a törzskönyvezési vezető

 (a minősítést kiadó minősített tenyészbíró minősítése alapján) aláírásával érvényes és kell, hogy szerepeljen rajta a vizsga dátuma.

Az ősök FCI kompatibilis eredményei a származási/regisztrációs lapra kiállításkor felvezetődnek, amennyiben ezeket megfelelően tudja a tenyésztő dokumentálni.

Az összes felvezetett ős HD- ED- fokát fel kell vezetni a törzskönyvezési vezető vagy a tenyésztők adatszolgáltatása alapján, a származási lap kiállításakor.

8.2.3 - Egyéb bejegyzések módja

A törzskönyvbe történő egyéb bejegyzések módját a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete törzskönyvezési szabályzat szabályozza. 18. sz. mell.

9

Származási lap

9.1 Általános

A Származási lap és a kutya összetartoznak. A származási lap egy törzskönyvi kivonat, amelyet az RTE törzskönyvi bejegyzések alapján állít ki, és amely 4 generációt ölel fel. A származási lapot a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete hitelesítésképpen bélyegzővel lát el.

Származási lapokon jól látható módon fel kell tüntetni a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete, az államilag kinevezett szövetség (MEOESZ) és az FCI emblémákat.

9.2 A származási lap tulajdonlása

A származási lap a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tulajdona marad. A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete bármikor követelheti annak felmutatását, illetve a kutya pusztulása esetén visszaigényli azt.

9.3 A származási lap birtoklási joga

A származási lap birtoklási joga csak arra az időre áll fenn, amíg a kutyatulajdonos a kötelességeinek eleget tesz. A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete bevonhatja a származási lapot egy zárolás időtartamára. Amennyiben a származási lap birtoklási joga nem a törzskönyvi bejegyzésekből adódik, a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete bevonhatja azt a felmerülő igények tisztázása idejére.

9.4 Származási lapok érvénytelenné nyilvánítása

Az elveszett származási lapokat érvénytelenné kell nyilvánítani. A körülmények és bizonyítékok alapos vizsgálata után díj fejében másodpéldányt állítanak ki.

A másodpéldány bizonyíthatóan hamis vagy helytelen adatai esetén a másodpéldányt érvénytelenné kell nyilvánítani.

A kiállított pótszármazási lapon fel kell tüntetni: "Másodpéldány". 19. sz. mell.

9. 5 Tulajdonos változás

A kutya tulajdonjog változását az átadási dátum és hely feltüntetésével kell vezetni a származási lapra. A bejegyzést az előző tulajdonosnak aláírásával kell igazolni.

A kutya eladása esetén az új tulajdonos számára a származási lap többletköltség nélkül kerül átadásra, az átíratás összegét az új tulajdonos az érvényes díjszabás szerint fizeti.

 

9.6 Kiesések nyilvántartása

A tenyésztési engedély visszavonását és az elhullás tényét a törzskönyvi lapokra a dátummal együtt fel kell vezetni. Az elhullást a tenyésztő 15 napon belül írásban köteles jelenteni a törzskönyvvezetőnek. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kutya tulajdonosa köteles az átírás díjának dupláját megfizetni az egyesület felé.

A tenyésztési engedély megvonását a tenyésztésvezető szintén 8 napon belül köteles jelenteni írásban a törzskönyvvezetőnek.

 

10

Szabálysértések

Ezen tenyésztési szabályzat betartásának kontrollálása a tenyésztési vezető, a tenyészfelügyelők, és a Tenyésztési Bizottság joga és feladata.

A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete minden tagja köteles a tenyésztési szabályzattal kapcsolatos szabálysértésekről a tenyészfelügyelőt és a tenyésztési vezetőt, illetve a Tenyésztési Bizottság valamely tagját értesíteni.

Az állatvédelmi szabályok, a tenyésztési szabályok, a Tenyésztési Bizottság határozatai és döntései ellenében elkövetett szabálysértések figyelmeztetést, egyszeri vagy állandó büntetési díjat, vagy a törzskönyv zárolását és a tenyésztési jog megvonását vonhatja maga után.

A felmerült eseteket a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete vezetősége bírálja el.

Ezen kívül büntetési mód lehet az alom törzskönyvezésének vagy regisztrációjának megtagadása szakmai vétségek esetén, vagy ennek megemelt díjakkal való elvégzése is.

A Tenyésztési Bizottság határozatai ellenében történő szabálytalanságok esetében a szabálytalanságtól számított 14 napon belül a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete vezetőségét tájékoztatni kell.

A fegyelmi eljárások mellett vagy helyett az ezen szabályzatba ütköző szabálysértések esetén időleges vagy állandó tenyésztési tilalom vagy időleges vagy állandó törzskönyvzárolás hajtható végre.

Egy kutyatartó által egy az általa tenyésztésbe fogott kanja ellen kimondott tenyésztési tilalom nem csak az adott kan vagy kanok pároztatására vonatkozik, hanem az általa tartott tenyész szukák pároztatására is. Ugyanez vonatkozik a tenyészszukát tartók kanjaira is. Amennyiben hiba illetve szabálysértés egy adott tenyészkan fedezésére és csak arra vonatkozik, adott esetben kivételszerűen lehetséges a tilalom leszűkítése az adott kanra.

Akik a tenyésztési folyamatban rögzített bejelentési kötelezettségüknek nem, vagy nem határidőre tesznek eleget, az adott díjkötelezettségek kétszeresét kötelesek fizetni az egyesület szolgáltatásáért.

Figyelmeztetések csak a tenyésztési eljárások nem megfelelő lebonyolítása esetén adhatóak. Három éven belül a harmadik figyelmeztetés egy éves időtartamú törzskönyvzárolást von maga után.

A tenyésztési tilalom abban az esetben kerül bevezetésre, amennyiben a szabályzatnak megfelelő tartási és felnevelési feltételek nem adottak. Egy tenyésztési tilalom alapvetően addig szól, amíg a Tenyésztési Bizottság felé a tenyésztők hiányosságok elhárítását nem igazolta. A tenyésztési tilalom tényét közzé kell tenni az RTE nyilvános fórumán.

A törzskönyv zárolása abban az esetben hajtandó végre, amennyiben fontos tenyésztési szabályok ellen durva szabálysértés, vagy szándékos módon elkövetett szabálysértés, vagy ha az egészséges, wesen biztos, tervszerű tenyésztés, mint alapelv ellen való sérelem lép fel. A törzskönyvi zárolás minden esetben közzé kell tenni az RTE nyilvános fórumán.

Az adott időre szóló tenyésztési tilalom vagy törzskönyvi zárolás időtartama a jogosultak döntése napján kezdődik. Lehetséges előre vonatkozó idejű törzskönyvi zárolás vagy tenyésztési tilalom is.

Ezen tenyésztési szabályzat intézkedéseivel kapcsolatban a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete Tenyésztési Bizottsága a felelős. A Tenyésztési Bizottság döntésével szemben az érintettnek lehetősége van 30 napon belül a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete Etikai Bizottságához fordulni, és állásfoglalást kérni az ügyben. Ezen Etikai Bizottság döntése megtámadhatatlan, a jogrendnek megfelelő jogi út kizárt.

A Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tagsággal nem rendelkezők részére is rendelkezésre áll.

 

 

11

Egyéb rendelkezések

A rendelkezések és jogkövetkezményeik vonatkoznak a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete tagsággal nem rendelkező tenyésztőkre is, amennyiben az általuk tenyésztett kölyköket a törzskönyvbe szeretnék vetetni.

 

 

12

Végső határozatok

Minden rottweiler kutyát tartó és tenyésztő köteles a tenyésztési szabályok tartalmáról, illetve változásáról önmaga informálódni, a Rottweiler Tenyésztők Egyesülete vezetősége által készített információs anyag és a nyilvános fórumon található információk  alapján.

Ezt a Tenyésztési Szabályzatot az RTE elnöksége 2014. február 1. napján elfogadta

Petrás Antal

RTE elnök